En mindesten for fagbevægelsen

26. oktober 2017

Af Peter Nyegaard Jensen, medlem af Silkeborg Byråd(V) og Arbejds-markedsudvalget.

Jeg har stor respekt for fagbevægelsen, som har bidraget til et godt arbejdsmarked og til Danmarks velstand. Derfor bidrager jeg gerne ved rejsningen af en mindesten.

Jeg skriver sådan, fordi vi står foran enorme forandringer. De traditionelle roller som enten arbejdsgiver eller arbejdstager er i opbrud.

ErhvervSilkeborg hjælper mange i gang som iværksættere. Nye mikrolån tillader, at ledige kan starte egen virksomhed. Selv nyankomne flygtninge bliver selvforsørgende som chefer i egen butik eller egen lille virksomhed.

Flere journalister, ingeniører, grafikere eller håndværkere foretrækker en fleksible og fri tilværelse som selvstændig freelancer, konsulent, interim-ansat eller vikar.

CNC-maskiner og robotter er kendte i industrien. Nu revolutioneres produktion og global transport af 3D-printere. Snart skal dimser ikke produceres på store fabrikker og fragtes fra Kina, men 3D-printes på enmandsvirksomhedens kontor i Silkeborg og udbringes med drone.

Udviklingen sker, mens fagforeningsledere nu trommer sammen til blokade mod VALSEN Brasserie og Cafe, som ikke vil tegne 3F-overenskomst.

Løn- og arbejdsvilkår skal være i orden, men opgøret med ”dem” og ”os” er nødvendigt. Vi må finde en tidssvarende samarbejdsmodel, der passer til en dynamiske og komplekse kontekst med mange interessenter. Social- og uddannelsesklausuler er f.eks. ikke vejen frem, når kodeordet er ”samarbejde”.

Fagbevægelsen er én af de meget vigtige samarbejdspartnere i forandringsprocessen, men ”træet skal ruskes”.

Når de traditionelle parter ikke udvikler arbejdsmarkedet med fremme af hensyn til de mange freelancere, konsulenter, interim-ansatte, vikarer, iværksættere osv., så må kommunen tage teten.

Undervisningen i folkeskoler skal være langt mere erhvervsorienteret, så elever tidligt stifter bekendtskab med erhvervslivet og de frie og selvstændige karriereveje.

10.-klasse, ungdomsuddannelserne og specielt College360o skal efter den schweiziske model arbejde langt tættere sammen med både de gammelkendte, men også de nye parter på arbejdsmarkedet.