Høje huse og jyske bank

29. september 2017

Af Peter Nyegaard Jensen, medlem af Silkeborg Byråd (V).

Tak til Jyske Bank for torsdagens fantastisk initiativ med Byting om højhuse i Silkeborg.

Af afstemningens fifty-fifty for og imod høje huse, kan man desværre ikke tolke, hvordan stemningen i detaljen er for højhuse kontra høje huse og bymidten kontra erhvervskorridoren.

Jeg har bokset med det længe. Derfor glæder det mig, at man nu generelt anerkender, at Silkeborgs enestående konkurrenceparameter i bosætningsstrategien er vores fantastisk natur. En enestående konkurrenceparameter, som vi skal værne om.

Når der bygges høje huse i bymidten, hvor omkringliggende ejendommes arkitektur og byens særkende med bynær natur udfordres, så er jeg meget kritisk.

Silkeborg skal summe af liv. Vi vil have dynamik og udvikling, men ikke for enhver pris. Vi skal også tænke over, hvad det er for nye borgere vi tiltrækker med vore byggerier. Silkeborg skal ikke være klondike!

I byrådsperioden har jeg stemt imod ”skæverter” blandt høje huse.

Senest på Søtorvet og et kommende byggeri på Fiskars-grunden i Hvinningdal, glæder jeg mig imidlertid også over, at arkitekter kvitterer med byggerier, der understøtter vores særkende.

Jeg har det helt fint med, at vi sætter høje mål for byudviklingen. Dog skal vi huske på, at vi skal se på de høje huse de næste hundrede år. Skal vi drømme rigtig stort, så lad det ikke være New York, men Green City Singapore.

Derfor er jeg også glad for, at Silkeborgs borgmester, Steen Vindum, på TV understreger: ”… når vi taler om højt byggeri i hjertet af Silkeborg, så skal vi være meget meget forsigtige”.

At der bygges i vores nye industrikvarter langs motorvejen byder jeg imidlertid velkommen.

Prisværdigt, at Anders Dam inviterer til Byting. Til Jyske Banks planer for højhus med 12 etager i erhvervskorridor, skal herfra kun lyde: "igangsæt"